• St Mark's College Accommodation

    Mossop Construction + Interiors were engaged under an ABIC Major Works MW-2008 Contract for the construction of the $11m New Accommodation Building and Car Park on behalf of the St Marks College who is a leader among university residential colleges in Australia.

    The building project comprised:
    • the demolition of the three (3) existing buildings;
    • the construction of a 3-storey (32 single student rooms) accommodation building incorporating basement gymnasium and ground floor Library; and
    • the construction of a 3-storey (98 car park space) car park building incorporating basement.

    The Accommodation building was officially opened on Sunday 1st March, by His Excellency the Honourable Hieu Van Le AO, Governor of South Australia during an official ceremony and was dedicated by The Most Rev'd Dr Jeffrey Driver, Archbishop of the Anglican Diocese of Adelaide.

    Description of the project
    The construction of the 1974m2 Accommodation Building required the demolition of an existing building and site clearance of existing vegetation. The new building includes a basement gymnasium that required full benched excavation with faces of excavation shot-creted to facilitate the construction of the basement footings and walls.  The deep excavation was in close proximity to adjacent structures including the cathedral stone wall where we propped an existing brick pier to provide additional support during the building works.

    Due to the structural nature of the build, Mossop utilised the services of an independent engineer to review the excavation, concrete and precast works as they progressed on site to ensure works were being conducted within design limits. The design engineer was heavily involved in the project; however Mossop sought another level of comfort with the works taking place through the use of an independent structural engineer.

    The external walls are off-site fabricated pre-cast concrete panels with the ground and upper floors concealed by full height masonry walls (lower sections partly rendered) to match existing buildings on site. The structure is concrete in-situ columns internally and a combination of off-form and lost formwork suspended slabs. Internally the walls are steel framed and lined with quality finishes to suit the use of the building.

    The basement construction of the 3,975 m2 car park comprises a combination of contiguous bored piers shot-creted to the seen face, in-situ concrete retaining walls as well as pre-cast panels. The structure is made up of off-site pre-painted structural steel clad with a combination of pre-cast panels (both standard greys and brick-snap panels), aluminium framing (containing either glass or perforated aluminium) as well as punched aluminium (in the shape of the maple leaf) wall cladding.

    Challenges
    Principal access into the site was via Kermode Street driveway with crane lifts for the accommodation building taking place in the location of the car park restricting progress of the car park construction. Careful planning took place to program deliveries, crane lifts and pours for the accommodation building located on the car park footprint so that car park works could progress outside of these critical activities.

    The excavation works involved the excavation of 10,000 ton of material for the basement construction including the re-use of 1,600 ton of site-won material behind retaining walls as backfill. The exposed material that left the site was utilised at another building site (after soil testing cleared the re-use of the soil) in lieu of being dumped at a waste fill facility. Environmentally a better outcome to retain the material on site as much as possible and then to reuse the material at another building site rather than send to a waste station. The challenge, however was to retain the site-won material on site without it taking all of the available space on site for unloading materials and crane lifts.

    Safety was a high priority for the site due to the number and height of the live edges and regular trade coordination meetings were held with the trades as were toolbox talks raising and discussing any safety or coordination issues that workers had.

    The completion of the Accommodation Building was successfully achieved in time for the Opening ceremony and for students starting the 2015 University term. There were a number of design changes with the car park that required the car park to be handed over to the college after the occupation of the accommodation building, however Mossop liaised with the Adelaide Oval Stadium Management Authority to lease car parking spaces for the students resulting in a seamless occupation and transition into the new car park building.

    Mossop is becoming the builder of choice for cost effective housing solutions where new and innovative materials are welcomed by the design team and where there is immense pressure to deliver value for money.

    The philosophy behind the St Marks project is not purely value for money but high quality robust construction that will serve the college for many decades. An example of this is with the use of 150mm thick concrete precast walling concealed by face brick-work on the outside and framed and lined with plasterboard on the inside. Whilst Mossop could have delivered a more cost effective build for the client, in this instance, the design served a purpose for the college.

    Mossop enjoyed an excellent working relationship with the St Marks College and the design team throughout the project.  Our site staff formed a close working relationship with the College’s Property Manager and Master who provided timely responses to our questions as well as facilitating services isolations and cut-ins,.

    We held regular meetings with the college and the design team to discuss the design and impending works to ensure that where the design could be improved (such as offering to supply free of charge stainless steel tactile in lieu of the concrete type as it would provide a better product for the client).

    The relationship with the trades was excellent and we will no doubt be working with these same trades again on future projects. From experience, if we can communicate with the trades of the impending works including timing, they are able to make the necessary arrangements to provide labour to carry out the works to maintain program.

    Overall a successful and challenging job made a pleasurable experience due to the excellent working relationship between Mossop, the client and the design team.

  • 56 Seventh Street Bowden Apartments

    Design and construct of a new 3-storey 16 dwelling apartment complex, including ground floor car parking.  NABERS energy compliant, 6.4 - 7.5 star NathERS Energy rating and 5 Star Green Star Design rating certified project.  Mossop Construction + Interiors brought significant value to this project in the form of innovative building design and passive construction solutions incorporating the use of materials such as Recycled concrete, Recycled timber, Recycled bricks, Speed-floor systems, MGO Board panels and ZEGO ICF parti walls and ZEGO Re-form Concrete walls.

    Energy Efficiency
    The energy strategy throughout the development is to minimise energy use by passive solutions, turning off systems when possible and using energy efficient alternatives and control strategies.

    The following energy efficient design features are included in this development:Passive building insulation throughout using ZEGO ICF Walls reducing demand for active cooling or heating

    • Passive ventilation is optimised by designing for breeze paths through all living areas. Windows are designed to optimise natural ventilation whilst ensuring security and privacy.
    • This natural ventilation is assisted by ceiling fans, reducing the need to use air conditioning systems.
    • Highly energy efficient split system reverse cycle air conditioning unit is installed in the living area for times when active heating and cooling is required.
    • Lighting levels are designed to suit specific tasks, e.g. high levels of lighting above kitchen bench-tops, and mood lighting in living areas. Lighting is operated by simple local switching with manual dimming control. A switch is provided at the point of entry to isolate all lighting on departure.
    • Kitchens are provided with gas ovens and electric cook tops.
    • All dwellings have access to external clothes drying areas.
    • Energy is monitored through energy meters, allowing you to monitor your energy consumption habits.

    Mossop Construction + Interiors’ Environmental Management Systems are well established Accredited Systems with well entrenched Continuous Improvement Programs. Mossop Construction + Interiors are accredited to ISO AS/NZS 14001:2004 and maintain such accreditation with regular external auditing programs.

    Mossop Construction + Interiors is committed to achieving outstanding environmental performance through of best practice methods to recycle waste and reuse materials, wherever possible. We achieve above industry standard compliance, with our environmental performance going over and above legal compliance, demonstrating a genuine commitment to the protection of the environment and minimising waste and resource consumption.

    Mossop Construction + Interiors currently achieve over 95% recycling of all waste produced on our sites. In our 30+ years of operations, Mossop Construction + Interiors have never had a reportable environmental incident or been convicted of a breach in relation to our environmental responsibilities.

    Mossop Construction + Interiors have a multilayered internal auditing program which regularly checks compliance with all system requirements. Mossop Construction + Interiors’ Management System is an integrated HSE Management System, (HSEMS), ensuring compliance can be maintained without requiring unnecessary duplication of paperwork.

    Supporting our achievement of outstanding environmental performance is the implementation of our environmental and site management plans, (as part of our overall HSE Site Plan). Based on the targets identified in ISO 14001:2004, is the Mossop Construction + Interiors’ HSE Project Plan – an integrated project specific plan addressing all health, safety and environmental issues and trade contractor HSE systems. This includes the checking of JSA and WMS documents against these benchmarks, as well as on site work practices against the documentation to ensure compliance. All contractors are expected to address HSE hazard management, applicable to their scope of work, in their Job Safety and Environmental Plans.

    To minimise our environmental impact on the area and disruption to neighbours and occupiers, the Mossop Construction + Interiors’ HSE Project Plan incorporates both our:

    • Construction Environmental Management Plan, (CEMP); and
    • Noise Management Plan, (NMP).

    To ensure that outstanding environmental management becomes an integral part of the culture and work practices on site, both the CEMP and NMP are created in consultation with the client, the broader project team and key stakeholders.

    Construction Environment Management Plan, (CEMP)
    The aim of the Construction Environmental Management Plan, (CEMP), is to:define project specific ecologically sustainable targets;

    • establish environmental best practice for the project;
    • pilot recycling and re-use of materials;
    • identify project specific environmental impacts and provide measures to mitigate or minimise these impacts; and
    • establish procedures to ensure compliance and to monitor and encourage the ongoing commitment of all project participants.

    Specific items that would be implemented are as follows:

    • Appropriate management/storage of materials on site, including hazardous materials
    • Noise and dust control measures
    • Recycling of waste materials
    • Disposal of contaminants/trucking off site

    All purchased products are selected with consideration given to their impact of the environment over their full lifecycle and, whenever possible, manufactured from local or Australian recycled materials. Building debris is separated for recycling and waste materials are disposed of in accordance with environmental legislation requirements.

    We adhere to the Environmental Code of Practice outlined by the Environmental Protection Authority, (EPA), to prevent stormwater pollution. Stormwater controls are implemented to prevent contaminated water from entering stormwater systems and washout areas established to control containment.

     

     

  • Lutheran Homes, Glynde
    Completed in 8 months

    2001 Master Builders Association Building Excellence Awards
    Category: Excellence in a Commercial Fitout
    Award: Winner

    Judges' comments:
    "The builder accomplished an excellent result, paying close attention to the finishing trades."

    Client: Lutheran Homes

    Architect: Matthews Architects

    The project included nine 2-unit buildings and two 2-unit buildings.

     

  • Stanley Street North Adelaide Residence

    The Stanley St duplex homes project was something a little different for Mossop Construction + Interiors as building a contract home is not a common build for us as we normally concentrate on commercial building. This meant that it had a much more personal feel with regular contact with the owner.

    The project team consisted of the clients Project Manager, Architect, Interior Designer and structural Engineer. The success of this project was due to the exceptional cooperation between all team members and the attention to detail by our highly skilled contractors.

    The project consisted of two 3 level duplex houses, the top two levels being living area and the lower level being a 4 car garage and storage area. Lift access was available to all 3 levels.

    Each of the houses on level 2 has and external private courtyard entertaining area with a gas heater. There is also a motorised sun shade for a bit of extra weather protection. The window from the rumpus room area opens up to provide that open relaxed feel.  The wall of the neighbours heritage listed house was in poor condition and in bad need of rectification. As part of the project and with the cooperation of the neighbour the existing wall was rendered and painted where required with some of the existing red brick left exposed as a feature.

    The owner has some nice vehicles so the garage was an important area to him. The garage is fully lined and has an epoxy finish to the floor. The area is fully drained and well lit to provide a great workshop.

    Project details
    •  The house is fully automated including front, side gate access and roller door access.
    •  Security cameras have been installed throughout and vision is available on the TV screens throughout the house.
    •  Communication is available from the garage up to the kitchen and throughout the rest of the house.
    •  The electronics & security are all installed in a separate room adjacent the stairs on the garage level.
    •  Electronically controlled alarms have been installed
    •  Fully automated air conditioning has been installed
    •  Rainwater tanks have been installed in the garage to collect rainwater for irrigation and have been plumbed into the toilet cisterns.
    •  Rubbish chute runs from the Kitchen to the rubbish bin in the garage
    •  Automated sun shades to rear balcony’s and side courtyard areas
    •  Fully automated irrigation system
    •  Skylights into the stairwell for natural lighting
    •  AV system throughout the house

    Summary
    The success of the project was certainly a result of a combined effort from the owner, project team and the contractors. Site meetings were held at the local CIBO with the biggest issue being whose shout it was for coffee. This helped create a relaxed enjoyable environment for the meeting and the overall project. All team members were approachable and helpful.

     

     

  • Whitemore Square Eco Housing
    Completed in 17 Months

    2011 Master Builders Association (SA) Building Excellence Awards
    Category: Excellence in Affordable and Public Housing
    Award: Winner
     

    Client: Adelaide City Council

    Architects: Troppo Architects

    Designed to be eco-friendly, incorporating solar power, recycled rainwater for irrigation and toilets, minimal painting and the extensive use of natural finishes including timber, concrete and natural light saw this sustainable property win the MBA 2011 Winner of Excellence in Affordable and Public Housing.

    Due to the location of the site, positioned between two mainroads, a construction site on one side and an existing building on the other requiring underpinning, the project team endured challenges from the start.  Traffic Management throughout the project was in place constantly to ensure deliveries and cranage for structural steel and precast installation.

    Numerous variations due to constructability issues, inclement weather and changes to the scope also hampered the projectteam. In addition, to this access on the building site also proved difficult with an extensive amount of scaffolding required for a long period during construction, but the cooperation and communication between team members, contractors andarchitects excelled ensuring the project was completed within budget. The setting of target programmes, regular monitoring, planning ahead and looking for potential issues before they occurred was paramount in seeing us achieve practical completion. A stunning eco-friendly masterpiece in the heart of the city!

  • Ethelton Apartments
    Completed in 13 months

    Client: Portway Housing Association

    Architect: Swanbury Penglase

    Land division of the old Ethelton Primary School into 21 residential allotments, 1 multi-dwelling allotment for 12 units and the conversion of two Heritage Primary School buildings into 10 apartments.

  • NYK Butler Street Apartments
    Completed in 7 months

    Client: Neville Smith & Co Pty Ltd

    Architect: Swanbury Penglase

    The conversion of two existing warehouses into 13 Community Titled apartments.

  • Residential Development Stage1
    Completed in 10 months

    Client: Warehouse Living Concepts Pty Ltd

    Architect: Arco Architectures & Interiors

    Construction of 5 new 3 storey residential townhouses and associated common areas.

  • Ethelton Units Bower Road
    Completed in 7 months

    Client: Haddon Heights Pty Ltd

    Architect: Walter Brooke & Associates

    Construction of 1 Multi dwelling allotment of 12 Independent Living Units inclusive of new incoming services, common area and site driveway and landscaping. Units consisted of mixed 2 and 3 bedroom arrangements, detached and adjoining layouts and mixed finishes. Units were constructed for future Aged Care living with mobility and disabled access requirements. Site has subsequently been purchased and is operated by Uniting Care Wesley Port Adelaide – Portway Housing Association Inc.

Found 9 Results, displaying 1 to 9